Nya forskning.se har lyft

Vi har tidigare berättat om arbetet med att göra om forskning.se, webbplatsen som ges ut av ett antal svenska forskningsråd och myndigheter och är tänkt som en ingång till information om aktuell svensk forskning. Nu är första steget, nytt utseende, klart och fler delar kommer framöver.

I detta första steg har det handlat om att göra forskning.se överskådligare och lättare att söka i. Typen av innehåll är dock oförändrat.

En nyhet är temasidor. Premiärämnet är kriget i Ukraina och forskning som kan kopplas till det. Möjligheten att starta sökandet under kategorirubriker finns kvar. Kategorierna är hälsa och medicin, miljö och klimat, natur och teknik, samhälle och kultur samt utbildning och skola.

Den särskilda servicen för journalister som tidigare hette Expertsvar når man nu genom en knapptryckning på forskning.se. Den tjänsten står öppen för journalister som får hjälp att finna rätt forskarexpertis av kommunikatörer på lärosäten och andra forskande organisationer.

I sommar tillkommer en sektion som ger djupare generella förklaringar till vad forskning är och hur den går till. Vi återkommer när det sker. Och så påminner vi om att webbplatsen erbjuder ett nyhetsbrev.

Fakta
Webbplatsens adress är förstås www.forskning.se. Och vill du prenumerera på nyhetsbrevet gör du det här. En tidigare artikel om forskning.se hittar du här på FORSKNINGSNÄTET.

Efterord
OBS: Ursprunglig text har kompletterats med väsentliga fakta.