Svensk forsknings webbplats snart i ny skepnad

I april lanseras nya forskning.se, en webbplats som samlar nyheter om svensk forskning och nya forskningsresultat inom alla ämnesområden. Här finns redan mer än 26 000 artiklar och varje vecka tillkommer ett 20-tal nya. FORSKNINGNÄTET har talat med Sara Tuncel, som är samordnande redaktör för webbplatsen.

Webbplatsen forskning.se har faktiskt funnits i över två decennier. Den har gjort sig känd som en pålitlig kunskapskälla och används av många lärare och elever. Nyheterna kommer från de flesta av Sveriges universitet och högskolor, forskningsinstitut, forskande myndigheter och forskningsfinansiärer.

Nu utvecklas webbplatsen för att göra innehållet mer tillgängligt och enklare att hitta. Samtidigt ändras utseendet och nya delar läggs till.

”Fatta forskning” är arbetsnamnet för en ny sektion. Den handlar om vad vetenskap är, hur forskning går till och utvärderas, olika forskningsmetoder, mm.

– Många lärare har efterfrågat detta och ambitionen är att materialet ska fungera för såväl unga som vuxna, säger Sara Tuncel (bilden).

Målgrupper för forskning.se är dels allmänheten från cirka 15 år och uppåt, dels journalister. Sajten vänder sig både till den som söker efter specifik forskningsbaserad kunskap och den som är nyfiken på de senaste forskningsrönen.

– Vi vet att en hel del skolor använder sajten, dels lärare som söker underlag eller kompetensutveckling, dels elever som vill ha information som de kan lita på, säger Sara Tuncel. 

Forskningsresultat som forskning.se uppmärksammar har först granskats externt och publicerats vetenskapligt. Underlagen till artiklarna är också avstämda med forskarna själva.

Det finns en särskild del av sajten för journalister. Undersökningar (som till exempel Vetenskap & Allmänhets VA-barometer) visar att de flesta svenskar tar del av forskningsnyheter via traditionella medier.

– Vi vill underlätta för journalister att komma i kontakt med forskning och forskare. Journalister kan ställa frågor och få tips om lämpliga forskare. Vi samlar också pressmeddelanden och publicerar listor med forskare kopplade till aktuella samhällsfrågor, säger Sara Tuncel.

Innehållet på webbplatsen utvecklas i samarbete med dels forskningsaktörer, dels företrädare för sajtens målgrupper: allmänheten och journalister.

Ambitionen framöver är att i större utsträckning samla, sortera och sprida nyheter från andra forskningsaktörer. Det ska också bli möjligt att prenumerera på olika typer av forskningsnyheter utöver det generella nyhetsbrev som finns i dag. Längre fram är tanken att också erbjuda kommunikationsråd och -stöd till forskare.

De flesta av forskning.ses besökare hittar till artiklarna på sajten via en sökmotor, oftast google. Så behövs stora sajter med samlad information när man kan söka efter vad som helst på nätet eller med hjälp av AI? Sara Tuncel kommenterar:

– Jag tror att det kommer att bli ännu viktigare att veta var man kan hitta kvalitetssäkrad kunskap. Artiklar på forskning.se hamnar ofta högt i sökresultaten och AI-verktygen samlar in material utifrån bland annat hur välbesökta webbplatserna är.

Den nya webbplatsen lanseras under april men kommer sedan successivt att vidareutvecklas.

– En webbplats blir som bekant aldrig färdig. Vi tar gärna emot synpunkter på hur sajten fungerar och önskemål om innehåll och tjänster som skolan skulle kunna ha användning av, säger Sara Tuncel.

Fakta mm

Webbplatsen forskning.se startade 2002 med bl a forskningsråden Forte (dåvarande FAS), Vetenskapsrådet och Vinnova som intressenter. Flera intressenter har passerat revy under årens lopp. Idag drivs webbplatsen som ett samarbete mellan Forte, Naturvårdsverket, Vetenskapsrådet, Vinnova och de flesta av landets lärosäten, i samverkan med Expertsvar, en journalistservice. Webbplatsens redaktion sitter hos Vetenskapsrådet i Stockholm.

Vill du ha nyhetsbrevet från forskning.se ska du registrera dig här.

Önskemål, förslag, synpunkter angående forskning.se? Hör då av dig till red@forskning.se.