Vår idé & vilka vi är

Vi tror att elevernas vetenskapliga bildning främjas av direkta möten med forskare, i skolan och i forskarnas vardagsmiljö. Vi vet av erfarenhet att forskare bland annat kan göra stor nytta med råd och tips i samband med gymnasiearbetet.

Varför anser vi att det är så viktigt med vetenskap? Därför att vetenskap enligt vår mening är det främsta system för att utveckla, utbyta och använda kunskap som människan skapat. Vetenskapens systematik och logik bör vara en förebild för alla.

Webbplatsen FORSKNINGSNÄTET är tänkt som ett stöd för lärare och skolledningar som tror på idén om vetenskaplig bildning och vill satsa på den. Tillsammans med likasinnade överallt i Sverige vill vi presentera goda exempel, tipsa om resurser och öppna för meningsutbyte. Vi kommer också att berätta om vad som händer i vår regionala verksamhet, Forskningsnätet Skåne. Hör av dig och berätta om initiativ och idéer. Eller framför dina åsikter och önskemål – vad anser du behövs för att eleverna ska få en rejäl dos vetenskaplig bildning?

Vilka är vi?
Vi som ligger bakom webbplatsen FORSKNINGSNÄTET är den ideella föreningen Forskningsnätet Skåne, en sammanslutning av gymnasieskolor med särskilt intresse för elevernas vetenskapliga bildning. I föreningsform har vi varit verksamma sedan 2012 men den egentliga starten var redan 2000 på dåvarande Friaborgsskolan i Simrishamn. Här får du exempel på ämnen som stått på programmet och här hittar du en förteckning över de flesta som medverkat i våra närmare 400 genomförda föredrag, seminarier, kurser och studiebesök för elever.

Varför heter vi FORSKNINGSNÄTET? Namnet kom till i en tid när många började använda”nät” som synonym för ”nätverk”. Det språkbruket slog dock aldrig igenom. Vi behöll ändå namnet för att det är enkelt att säga.

Hör gärna av dig med kommentarer och information om allt du tycker är väsentligt om skolans förhållande till vetenskap – här hittar du några frågor vi är speciellt intresserade just nu.