Peter Gärdenfors: ”Jag vill veta allt!”

Filosofiska podden rullar vidare. De två senaste utgåvorna är speciellt intressanta i ett vetenskapsfilosofiskt perspektiv. Podd nr 6 är ett underhållande samtal med Peter Gärdenfors, en av Sveriges mest kända kognitionsforskare och även medverkande i Forskningsnätet Skåne. En direkt högtidsstund för den som är intresserad av t ex problemen med induktionsslut, tänkandets fallgropar och AI. Som en liten överkurs ägnas hela den korta sjunde podden åt just induktionsdilemmat.

”Det som driver mig är nyfikenhet. Jag vill veta allt.” Det är kognitionsprofessorns programförklaring i det här samtalet. Den ger mersmak. Och det är många ämnen som hinner passera revy i det nästan uppsluppna samtalet med Lars Mogensen och Melina Tsapos.

Gärdenfors plus Lars apr -24

Snart spårar samtalet in på arten människa och på begreppet intelligens som Peter Gärdenfors i grund och botten inte gillar.

Och lite senare på AI. ”Tänker maskiner?” frågar Lars Mogensen och svaret är ett rungande: ”Nej”. Mycket klarnar i Gärdenfors analyser och svar angående det hajpade ämnet.

En intressant upplysning till poddlyssnaren är att Peter Gärdenfors snart kommer med en ny populärvetenskaplig bok där han jämför den kognitiva förmågan hos människor, djur och robotar. Den hoppas vi kunna återkomma till.

I en passus glider samtalet också in på vetenskapens roll och betydelse som kunskapskälla. Gärdenfors menar att det finns en utbredd övertro på vetenskap. Den har inte gett och kommer aldrig att ge svar på allt. Han citerar Newton som fångar in detta elegant genom att säga att kunskapen vi har är en droppe medan det vi inte vet är en ocean.

Vi instämmer. Hur kommer det sig, vi predikar ju här på webbplatsen nästan monomant idén om betydelsen av ”vetenskaplig bildning”?

Det gäller ibland att skilja på innehåll och form, i detta fall kunskap vi har eller vill ha respektive hur den anskaffas. Om vi idag äger en droppe kunskap om världen finns det inget som lika bra som det vetenskapliga sättet att söka kunskap bidrar till att vi kan lägga till ännu en. Oceanen kommer likafullt alltid att breda ut sig mot horisonten.

Menar vi här på FORSKNINGSNÄTET. Skulle förvåna om Peter Gärdenfors och de flesta forskare har en radikalt annorlunda syn.

Olle Alexandersson

Fakta
Filosofiska podden med Peter Gärdenfors hittar du här.
Den korta podden om induktion finns här.
Filosofiska podden finns hos flera andra vanliga poddistributörer.
Det finns också en tidigare artikel här på webbplatsen som presenterar poddserien Filosofiska podden.