Sommarstipendiater 2024 – här är namnen

Forskningsnätet Skåne började utse sommarstipendiater 2012. Det handlar om gymnasieelever som får vara två lovveckor i forskningsmiljö och oftast delta i pågående forskningsprojekt. På senare år har antalet stipendiater legat mellan 10 och 15. I år (2024) är antalet just 15. Nytt är att en stipendiat utses av Katedralskolan i Växjö.

Stipendiet är på 6 000 kr plus en sommarbiljett till kollektivtrafiken, det senare för att stipendiaterna utan egen kostnad ska kunna ta sig till stipendiatplatsen. Meningen är att ingen ska behöva avstå från att söka denna form av kontakt med forskare av ekonomiska skäl och känna sig tvungen att i stället ta ett vanligt sommarjobb. Bidrag från en stiftelse, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, har nästan ända sedan starten möjliggjort stipendierna.

Utöver att vara på plats hos forskarna ingår att stipendiaterna deltar i ett förberedande möte, skriver en kort rapport efter stipendieveckorna och deltar i ett eftermöte där de presenterar sina erfarenheter muntligt. Meningen är också att de ska fungera som ett slags ambassadörer för forskning och vetenskaplig bildning hemma på skolan, bl a berätta om sina erfarenheter för sin egen och andra klasser.

Till och med 2023 hade totalt 136 elever från Forskningsnätet Skånes medlemsskolor varit ute som sommarstipendiater.

Föreståndare för sommarstipendiaterna sedan tio år tillbaka är Marianne Almström, tidigare kemilektor på Pauliskolan i Malmö, välkänd läroboksförfattare och mottagare av Ingvar Lindqvistpriset, KVA:s stora pris för framstående pedagogiskt arbete. Tillsammans med medhjälparen, Marie-Louise Raväng, lärare på Pauliskolan, har hon förberett valet av stipendiater som beslutades av Forskningsnätet Skånes styrelse tidigare i veckan.

FORSKNINGSNÄTET gratulerar alla er som tilldelats årets sommarstipendium! Här nedan finns hela listan. Efter varje namn anges ämne (alternativt institution eller fakultet) och lärosäte. Stipendiaten från Katedral i Växjö är när detta publiceras ännu inte klar.

S:t Petri skola, Malmö
Olivia Söderberg, Nanovetenskap, Lunds universitet
Klara Wihlney Stark, Hälsa- och samhälle, Malmö universitet
Henning Bengtsson, Evolutionsbiologi, Lunds universitet
Isabella Magnusson, Lärande och samhälle, Malmö universitet

Nicolaiskolan, Helsingborg
Mattis Andersson Knauthe, Service management, Lunds universitet/Campus Helsingborg

Tycho Braheskolan, Helsingborg
Hanna Kunatowska, Nanovetenskap, Lunds universitet
Ednand Zeneli, Hälsa- och samhälle, Malmö universitet
Katja Hedin, evolutionsbiologi, Lunds universitet

Filbornaskolan, Helsingborg
Clara Eneroth, Nanovetenskap, Lunds universitet
Elle Geete, Service management, Lunds universitet/Campus Helsingborg
Veronika Henriksson, Växtskydd, SLU-Sveriges lantbruksuniversitet

HTS-Hässleholms Tekniska skola
Selma Abrahamsson, Service management, Lunds universitet/Campus Helsingborg
Tommy Kayal, Evolutionsbiologi, Lunds universitet
Lovisa Ströbeck, Lärande och samhälle, Malmö universitet