Forskare från Sydafrika och Sverige i samarbete

SASUF, The South Africa-Sweden University Forum, har funnits sedan 2017 och består idag av 40 sydafrikanske och svenska universitet. FN:s utvecklingsmål spelar en framträdande roll i detta samarbete som sedan starten har gett upphov till över 70 samarbetsprojekt mellan forskare i de båda länderna. Det har också väckt betydande internationell uppmärksamhet.

De 41 seminarier som är öppna för alla och genomförs 13-14 maj 2024 ingår i SASUF:s årliga Research and Innovation Week. Denna del av veckan har i år slagits ihop med genomförandet av den svenska delen av årliga Fascination of Plants Day. Resten av veckan fylls av ett symposium om hållbarhet med speciellt inbjudna forskare, under värdskap av Lunds universitet, Malmö universitet och SLU Alnarp.

De två dagar som är öppna för alla har fem teman: klimatförändringen, utbildning, social förändring, hälsa och hållbar stadsutveckling. Många av de ämnen som tas upp borde vara intressanta för skolan: mat och hälsa, hållbar turism, barnfetma, invasiva arter, migration, arkitektur, eftertraktade råmaterial – för att bara nämna några. Ta en titt – här finns komplett information om ämnen och anmälan.

Fakta

I Sverige är 14 universitet och högskolor medlemmar i SASUF. Uppsala universitet är koordinator. SUSAF:s huvudfinansiär är STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning. Mer information om medlemmar och verksamhet hittar du här.