Historieprofessor på Putins sanktionslista

18 britter, däribland fyra forskare i historia, har satts upp på en färsk rysk sanktionslista som svar på Storbritanniens ”konfrontatoriska linje”. En av dem är samtidshistorikern och Europakännaren Timothy Garton Ash, professor i European Studies vid Oxford University.

Enligt den ryska ukasen är Garton Ash en av de illvilliga krafter i Storbritannien och Väst i allmänhet som strävar efter att demonisera Ryssland och hitta på olika antiryska historier, allt i syfte att undertrycka ryskt internationellt inflytande. Detta i samma andetag som de stöder den ”neonazistiska regimen i Kiev” med vapen.

Garton Ash är sedan länge känd som en hård kritiker av idéerna bakom Putins invasion av Ukraina, färgade av historisk pseudovetenskap som de är.

Lika hårt kritiserar han den ryska krigföringen. I den förra året (2023) utkomna boken Homelands skräder han inte orden. ”On the very soil where the Wehrmacht and SS had waged a war of terror between 1941 and 1944, a war of terror was now prosecuted by Russian forces: indiscriminate shelling of cities, torture and execution of civilians, rape” heter det i inledningen till kapitlet om Ukrainakriget (Homelands, s 321).

Det antydda släktskapet mellan nazistiska krigsförbrytelser i Ukraina och dagens ryska övergrepp måste ha fungerat som ett rött skynke för makthavarna i Kreml. Ledaren själv kan knappast heller ha blivit glad av Garton Ashs porträtt från den gång deras vägar först korsades (Putin var då, på 1990-talet, en okänd mellanchef i S:t Petersburgs stadsförvaltning): ”a short, thick-set man with an unpleasant vaguely rat-like face” som lade ut texten om det ryska välde som slagits i spillror vid sovjetkommunismens fall (Homelands, s 256).

Garton Ash gör ingen hemlighet av att han aktivt stöder ukrainska försvarsinsatser med pengar. I ett av sina nyhetsbrev rekommenderar han gåvor till Safe Skies, ett ukrainskutvecklat system som tydligen med god precision varnar för angrepp från luften. Han är alltså en vetenskapsman som också tagit rollen som ett slags aktivist. Det är en intressant roll som inte är oproblematisk – något vi hoppas komma tillbaka till mer principiellt här på FORSKNINGSNÄTET.

Homelands är en bred genomgång av Europas moderna historia. Garton Ash, som också är journalist väver ihop sin vetenskapligt grundade kunskap med egna iakttagelser, med beskrivningar av möten med såväl politiska ledare som vanliga människor och med personliga kommentarer. Full av träffsäkra, ibland bitska eller bittra formuleringar, ett nöje att läsa för den som söker kunskap om och perspektiv på kontinentens konfliktfyllda historia och uppskattar ett personligt språk.

Olle Alexandersson

Fakta

Källa: Timothy Garton Ashs nyhetsbrev 25 februari 2024.

Homelands har även getts ut på svenska med titeln Europa: en personlig historia (2023).