Ja, vad var det nu han hette igen?

I F Stone (1907-1989) var det namn som fallit FORSKNINGSNÄTETS redaktör ur minnet. Stone var en amerikansk grävjournalist av judisk och rysk härkomst. Mest känd är han nog för utgivningen av I F Stone’s Weekly (1953-1971).

Stones veckoblad skulle vi väl med dagens terminologi närmast beskriva som en korsning mellan nyhetsbrev och blogg. Stone plockade upp nyheter och skrev kommentarer. Perspektivet på världen var helt klart färgat av politiska åsikter långt ut till vänster men han framstod inte som testuggare. Medlemskap i USA:s kommunistiska parti hindrade honom inte från att på 30-talet kraftfullt ta avstånd från t ex Stalins utrensningar och de grovt rätts- och människokränkande s k Moskvarättegångarna. I USA kom Stone att bli en ledande kritiker av McCarthyepokens förlöpningar i jakten på verkliga och förmenta kommunister.

Under 60-talet var han en hård granskare och kritiker av USA:s krigföring i Vietnam och det är kanske mest det som gjort att han lever kvar i minnet, inte minst hos dem som var unga kring -68 (som FORSKNINGSNÄTETS redaktör).

I F Stone var en tänkare och skribent långt från de ordinära mediernas huvudfåror och hans specialitet var att avslöja maktens företrädare och politiska charlataner. Epitet som ”rebel journalist” och ”non-conformist” dyker upp i samband med hans namn, bl a i titlarna på ett par av de biografier som ägnats honom. Han måste för många ha framstått som en i ordets bästa mening jobbig jävel.

Stone kom i vida kretsar, långt utanför hans egen politiska idésfär, att respekteras som en hedervärd fritänkande journalist, en av de stora amerikanska publicisterna genom tiderna.

Tips: Stone kanske kan vara ett intressant ämne för ett gymnasiearbete om journalistik och yttrandefrihet? Ett hett ämne i dessa tider och inte bara i Sverige (vi säger bara Julian Assange). Här finns förutsättningar för inblick i en ovanligt intressant personlighet bland ordets motståndskämpar.

Jo, och så utlystes ju en liten tävling, ett bokpris till den som först kunde meddela oss det namn vi letade efter. Men tyvärr hade ingen lyckats, eller velat, knäcka denna gåta när tiden gick ut igår (23 februari 2024). Boken, filosofen och nationalekonomen Erik Angners ytterst läsvärda En bättre värld är möjlig (Fri Tanke, 2023) läggs på lager. Det kommer fler små tävlingar framöver.

Olle Alexandersson

Fakta
I engelska Wikipedia finns en utförlig och faktarik artikel om Isidor Feinstein (I F) Stone, en bra start för fortsatt grävande. Här hittar du också titlar på biografier och artiklar om honom.

Ett av I F Stones barn, Jeremy Stone, har skildrat fadern i två filmer. Även sonen är en synnerligen intressant USA-intellektuell – han var forskare i matematik, bl a på Stanford, men har blivit mer känd för frontinsatser inom områden som kapprustning, atomkrig och mänskliga rättigheter – mycket av detta utvecklade han på den berömda, och omdiskuterade, tankesmedjan Hudson Institute, en intellektuell miljö där bl a matematiker med inriktning på spelteori ingick och där den moderna framtidsforskningen kan sägas ha sett dagens ljus i mitten på 1900-talet. Sådan far, sådan son?

Vår tidigare artikel om ChatGPT:s namnfynd, där tävlingen utlystes, hittar du här.