Ekonomidag om kriser genomförd

Över 220 elever bänkade sig igår (18 december 2023) i Filbornaskolans aula för att lära sig mer om ekonomiska kriser nu och förr.

Inflation, lågkonjunktur, finanskrascher och andra ekonomiska krisfenomen var ämnena på ekonomidagen som ordnats gemensamt av de två Helsingborgsskolorna Nicolai och Filborna. Men där ingick också en berättelse om en entreprenörs mot- och medgångar, djupa och delvis kanske svårsmälta sanningar om vår tids konsumtionskultur och hur man i handeln rustar sig för att klara kristider. Som en något av en ljusglimt i dysterheten fick åhörarna också ta del av ett inlägg om den ekonomiska vetenskapens potential att bidra till konstruktiva lösningar på många olika slags samhällsproblem.

Dagen startade med en genomgång av vanliga ord, begrepp och teorier som dyker upp i ekonomiska kristider, följd av en exposé över ekonomiska kriser och krascher i historien som den märkliga tulpanfebern 1637 och finanskraschen i början på 2000-talet.

En mindre grupp elever fick också chansen att under dagen sitta ner med flera av de medverkande för att få råd och idéer om gymnasiearbetet. Från forskarhåll kom ett samstämmig grundtips: Tänk ut en avgränsad fråga och formulera den så att den går att besvara, försök inte angripa ett allmänt formulerat ämne på bred front.

De här medverkade på ekonomidagen: nationalekonomen Andreas Bergh, docent på Lunds universitet, ekonomihistorikern Lars Magnusson, professor på Uppsala universitet, filosofiprofessorn och nationalekonomen Erik Angner, Stockholms universitet, antropologidoktorn och konsulten Katarina Graffman, ekonomijournalisten Thomas Frostberg, Sydsvenskan, konsulten och forskaren Fredrik Bergström och läkemedelsforskaren och VD:n Sarah Fredriksson, Aqilion i Helsingborg. Moderator för dagen var journalisten Lars Mogensen, känd bl a som programledare för P1:s långkörare Filosofiska rummet.

Dagen hade planerats av Forskningsnätet Skåne och kunde genomföras tack vare ekonomiskt stöd från Hakon Swenson Stiftelsen. Det mesta av innehållet spelades in och du som är intresserad kan inom kort få en länk till inspelningen – beställ med ett mail till info@forskningsnätet.se, skriv bara ”Länk ekonomidagen”.