AI dominerade Davos

Ett panelsamtal på Davosmötet mellan cheferna för Open AI och Microsoft vid årets Davosmöte visar helt klart att AI-utvecklingen rullar på. Och långt mer avancerade funktioner än dagens väntar runt hörnet. Men utvecklingen kommer att gå stegvis, om man ska tro de båda AI-mogulerna.

Chefen för Open AI (företaget bakom AI-succén ChatGPT) Sam Altman och Microsofts VD, Satya Nadella, har på sista tiden tonat fram som AI-världens Bill och Bull. I Davos var de inviterade av den brittiska veckotidningen Economist till ett halvtimmes samtal inför publiken av företagsledare, politiker och akademiker från huvudsakligen det världsledande toppskiktet.

Inte oväntat var Altman och Nadella rörande överens om praktiskt taget allt – ”singing from the same hymn sheet”, med tidningens karakteristiska formulering (Economist 20 januari 2024, betalvägg).

Något riktigt överraskande kanske inte kom fram vid samtalet. Närmast var nog att båda tydligt deklarerade att de siktar mot något som vi inte har än, nämligen AGI, artificial general intelligence. Det är väl just det utvecklingsstadium som bl a MIT-professorn Max Tegmark höjt ett varningens finger för. Bland de faror som nämnts är massiv arbetslöshet i ett flertal yrkesgrupper från programmerare till jurister och journalister, ett paradis för bedragare och, från de ledande olyckskorparna, rentav utplåning av hela mänskligheten. När AGI är här hade Altman och Nadella ingen bestämd uppfattning om. Utvecklingen kommer att ske i små steg, enligt Altman.

Men mer lär komma från detta radarpar.

Samtalet finns inspelat men är åtkomligt endast för prenumeranter på Economist.

På FORSKNINGSNÄTET hittar du ett inlägg om AI här. Hör gärna av dig med kommentar till våra aktuella AI-frågor som finns här.